Безрозсадний спосіб вирощування помідорів


Безрозсадний спосіб  вирощування помідорів

Помідори можна вирощувати безрозсадним способом, тоді плодоносити вони почнуть на 15–20 днів пізніше, ніж зазвичай. Цей спосіб дає змогу подовжити період споживання свіжих помідорів, зменшити витрати на вирощування розсади, мати дешевшу продукцію для переробки та зберігання в осінній період. Для безрозсадного вирощування придатні скоростиглі і середньостиглі сорти помідорів зі звичайним (нештамбовим) кущем.

Про строки сівби

Оптимальні строки сівби насіння у відкритий ґрунт у лісостепу і західних районах України – третя декада квітня.
Насіння перед сівбою намочують і загартовують за змінних плюсових температур. Для рівномірного висіву його змішують у співвідношенні 1:4 із будь-яким баластом (перегноєм, тирсою, землею тощо). Висівають рядковим способом із міжряддями 60–70 см або квадратно-гніздовим за схемою 70х70 см. Для цього ділянку маркірують. На перехрестях ліній у ледь ущільнений вологий ґрунт висівають по 6–8 насінин і загортають на глибину 2–3 см. Витрата насіння при рядковому способі сівби – 2–2,5, а при квад­ратно-гніздовому – до 1 г на 10 м2.
До появи сходів, через 12–25 днів після сівби, потрібно прополювати та розпушувати ґрунт. Щоб не пошкодити паростків, до насіння помідорів додають насіння маячної культури (редиски, сала­ту) по 0,3–0,5 г на 
10 м2, яке швидше сходить і позначає рядки.
Дуже важливо своєчасно прополоти і прорвати сходи. Вперше їх проріджують, коли утворюється другий справжній листок, а вдруге, – коли 3–4-ий. Під час другого проріджування рослини в рядку залишають на відстані 25–30 см, а якщо використовували гніздовий спосіб по 2–3 в гнізді. Залежно від ґрунтово-кліматичних умов і особ­ливостей сорту під час другого проріджування залишається 40–70 стебел на 10 м2. Догляд за рослинами такий самий, як і за розсадного способу вирощування помідорів.

Збирання врожаю

У помідорів розрізняють чотири ступені стиглості плодів, коли можна збирати врожай: зелена, молочна, бура (рожева) і повна. Плоди, зібрані у повній стиглості, потрібно негайно використовувати для споживання свіжими або для переробки. 
Найчастіше збирають помідори бурими. Вони не витримують приморозків. Після тривалого охолодження за температури до +4 °С плоди втрачають здатність достигати. Тому зібрати всі помідори треба, поки температура вночі не знизиться до +5-6 °С. Здатність плодів достигати зірваними дає змогу подовжити період їх споживання.
В Україні досить поширений такий спосіб осіннього дозрівання помідорів. Кущі виривають і укладають у штабель заввишки 60–80 см верхівками всередину. Зверху штабель укривають соломою. Через 5–6 днів у теплу погоду штабель розкривають і вибирають стиглі плоди, одночасно видаляючи хворі, і знову вкривають до наступного разу. Кущі розвішують у приміщенні (на веранді, горищі, в сараї тощо).
Плоди дозрівають і в парниках за температури +18–25 °С та вологості повітря 70–80%. Щоб запобігти сонячним опікам плодів, скло обприскують розчином крейди, а від приморозків укривають. Можуть дозрівати зірвані плоди і в приміщеннях у ящиках або на підлозі. Приміщення треба щодня провітрювати.
Підготувала Ганна СВЯТЕНКО
Деснянка вільна №29 (432) 11 квітня  2013
Безрозсадний спосіб  вирощування помідорів